BisB zondag, 15 november 2009   

Nieuwsbrief 14 november

Onlosmakelijk verbonden met het bestemmingsplan voor Distriport is het ontwerp-exploitatieplan. In dit exploitatieplan wordt geregeld wat de afspraken zijn over de verdeling en de verrekening van de kosten voor de ontwikkeling van Distriport. Een nieuwe versie van het exploitatieplan ligt tot en met 18 november ter inzage bij de gemeente Koggenland. Uiteraard kan een ieder daarop weer een zienswijze indienen. [Klik hier voor het Exploitatieplan bij de gemeente]

Zienswijze maandag 16 november beschikbaar
Berkhout is Boos! bereidt weer een zienswijze voor die iedereen die dat wil, kan downloaden, desgewenst aanpassen, ondertekenen en indienen bij de gemeente Koggenland. Deze zienswijze zal uiterlijk maandagavond 16 november via de website beschikbaar zijn. De zienswijze moet uiterlijk woensdag 18 november bij de gemeente binnen zijn. Via een Nieuwsbrief houden wij u op de hoogte.

Verdeling kosten onduidelijk
Het exploitatieplan regelt de verdeling van de kosten. Daar zit ook direct het probleem. In het plan is onvoldoende duidelijk hoe de kosten worden verdeeld tussen de projectontwikkelaars, de provincie, de gemeente Koggenland en de landeigenaren. Ook is niet duidelijk wie precies welke gronden bezit en exploiteert. Bovendien ontbreekt in het exploitatieplan de berekening voor het omslaan van de kosten per uitgiftecategorie en dat is in strijd met de wettelijke regels.

Winst van 7 miljoen?
Volgens de berekening in het exploitatieplan is er zo’n 7 miljoen euro winst te verwachten over een periode van 16 jaar. De verhaalbare kosten zullen zo’n 77 miljoen bedragen en de opbrengsten ruim 84 miljoen. Die winst van 7 miljoen zal echter niet gehaald worden. Want in het kostenoverzicht ontbreken onder andere ramingen van kosten voor planschade, voor rente op geïnvesteerd kapitaal en voor verschillende akoestische, archeologische en grondmechanische onderzoeken. En kosten voor het verbinden van de twee laagwatergebieden rond Berkhout zijn helemaal niet genoemd. Kortom: de verhaalbare kosten zullen aanzienlijk hoger uitvallen dan de geraamde 77 miljoen. Aan de andere kant zouden de opbrengsten wel eens kunnen tegenvallen. Nu is een gemiddelde opbrengstwaarde van 125 euro per vierkante meter geraamd. Als op Distriport geen industrie mag komen – zoals de VVD wil - en als er ook geen kantoren mogen komen – zoals de provincie heeft gesteld - dan zal de gemiddelde uitgifteprijs dalen. De berekeningen in dit exploitatieplan zijn dus onvolledig. Daarom is zeer ongewis of Distriport winst zal maken.

Bij rode cijfers: geen kostenverhaal mogelijk?
Op het moment dat de verhaalbare kosten hoger zijn dan de opbrengsten, heeft de gemeente een probleem. Er kan namelijk echter niet meer aan kosten worden uitgekeerd dan er is binnen is gekomen aan opbrengsten uit de gronduitgifte. Dus: als Distriport in de rode cijfers draait, kan de gemeente de kosten die zij gemaakt heeft, niet meer verhalen. Daarover is het exploitatieplan duidelijk.

Of zelfs: bijpassen door Koggenland?
Maar: moet de gemeente eventueel zelfs bijpassen als Distriport in de rode cijfers raakt? Daarover is het exploitatieplan veel minder duidelijk. Wethouder Vriend kondigde aan (Kogge Express 4-11-2009) dat de gemeente in elk geval de gemeentelijke apparaatskosten van 6 ton terug wil. Maar het is helemaal onduidelijk of dat gaat lukken. Gaat Koggenland de gemeentekas in de waagschaal stellen voor Distriport?

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook