Heraut woensdag, 08 oktober 2008
|
GS-besluit ‘verdwenen’ De provincie heeft de gronden voor bedrijventerrein Jaagweg in juli 2007 gekocht van de projectontwikkelaars. In de notariële koopactes wordt verwezen naar het GS-besluit nr 2007-35737 d.d. 26 juni 2007. Maar vertegenwoordigers van GS verklaarden voor de rechtbank Haarlem dat dit GS-besluit helemaal niet zou bestaan. Het zou alleen een bespreekpunt op de geheime agenda van GS zijn geweest. Dat is bijzonder ongeloofwaardig. Sinds wanneer verwijzen notarissen in actes naar genummerde, gedateerde, maar niet-bestaande besluiten?
Vermoeden staatssteun groot Waarom ‘bestaat’ dat besluit niet? Zou het ermee te maken hebben dat daarin staat onder welke condities de gronden op termijn weer door de provincie worden terugverkocht aan de projectontwikkelaars? Het vermoeden dat de provincie overheidsgeld overhevelt aan de projectontwikkelaars wordt erg groot. Dat kan betekenen dat er staatssteun wordt verleend, en de Europese Commissie verbiedt dat.
Welke feiten zijn bekend? Het vermoeden dat de provincie ongeoorloofde staatssteun heeft verleend aan de projectontwikkelaars van Jaagweg is gebaseerd op vier constateringen: - Er zijn afspraken gemaakt over de terugverkoop van de gronden aan de projectontwikkelaars.
- Er is bekend dat het project Jaagweg op het moment dat deze afspraken werden gemaakt, financieel niet haalbaar was.
- De projectontwikkelaars hebben gebruik gemaakt van overheidsvrijstellingen voor BTW, overdrachtsbelasting en gunstige leningcondities.
- Als er afspraken over terugkoop zijn gemaakt met alleen déze twee projectontwikkelaars, zijn daarmee alle àndere projectontwikkelaars uitgesloten voor de ontwikkeling van Jaagweg. Dat geeft twee projectontwikkelaars een onterechte voorsprong: de mededinging is dan vervalst.
Deze vier zaken bij elkaar kunnen betekenen dat er overheidsgeld richting de projectontwikkelaars gaat. Dat is ongeoorloofde staatssteun. De Europese Commissie heeft dat verboden.
Onderzoek noodzakelijk Het GS-besluit waarnaar in de notariële acties wordt verwezen, zou meer helderheid over de mogelijke staatssteun kunnen geven. Maar het bestaat kennelijk niet. Dat kàn natuurlijk niet. Provinciale Staten zouden een onderzoek naar deze verdwenen documenten en mogelijke staatsteun moeten starten. En als er niets te verbergen is, kunnen Gedeputeerde Staten daar geen bezwaar tegen hebben. Maar het blijft heel stil in Haarlem. |