BisB woensdag, 16 september 2009   

Gedeputeerde Jaap Bond (CDA) legde het tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 22 juni nog een keer uit: Distriport moet doorgaan om de Westfrisiaweg mogelijk te maken. Hij antwoordde dat op vragen van D66 over de positie van de provincie in het project Jaagweg.

Twee vragen
Enkele jaren geleden heeft de gemeente Koggenland toegezegd 7 miljoen euro te zullen bijdragen aan de Westfrisiaweg. Dit bedrag moet komen uit de opbrengsten van bedrijventerrein Jaagweg. Dat roept twee vragen op. Ten eerste: hoe verzamelt de gemeente 7 miljoen aan opbrengsten uit het bedrijventerrein? En ten tweede: het is toch de omgekeerde wereld  om alle twijfels over nut en noodzaak rond het bedrijventerrein te negeren omdat anders het project Westfrisiaweg in de problemen komt?

Opbrengsten uit Jaagweg?
Hoe komt de gemeente aan 7 miljoen euro opbrengsten uit het bedrijventerrein? Ze bezit geen gronden in het gebied en kan dus niet verdienen aan de verkoop. Ook doet de gemeente niet mee in de exploitatie, die wordt immers geregeld door de projectontwikkelaars en het Ontwikkelingsbedrijf. Hoe komen ze dan aan die 7 miljoen? Uit de onroerendezaakbelasting? Uit de leges voor bouwvergunningen? Dan gaat het nog heel veel jaren duren voordat zo’n groot bedrag is terugverdiend. Of gaan de inwoners van Koggenland die 7 miljoen gewoon betalen?

Omgekeerde wereld
Koggenland levert met 7 miljoen een van de grootste gemeentelijke bijdragen aan Westfrisiaweg. Maar het is de omgekeerde wereld om Distriport koste wat kost te laten doorgaan omdat anders die bijdrage in gevaar komt. Minister Eurlings vond de Westfrisiaweg niet belangrijk genoeg om er rijksgeld aan te besteden. Daardoor klopt de begroting bij de provincie niet meer. Maar dat mag toch geen reden zijn om de aanleg van een overbodig bedrijventerrein erdoor te duwen? Welke wurgafspraken hebben provincie en gemeente gemaakt? Vraagt u het eens aan uw raadsleden?

Bestemmingsplan
En intussen komen de plannen voor Distriport steeds dichterbij: het ontwerp-bestemmingsplan ligt tot 8 oktober ter inzage. Tegen de voorlopers van deze plannen - zoals het milieueffectrapport - kon iedereen die dat wilde een zienswijze indienen. In de bestemmingsplanprocedure ligt dat iets anders. Daarin hebben ‘belanghebbenden’ een andere positie. Dat zijn de mensen die bijvoorbeeld uitzicht hebben op het terrein. Wij hebben de omwonenden van het geplande bedrijventerrein uitgenodigd voor een informatieavond. Maar uiteraard kan ook ieder ander aan de gemeente laten weten wat hij vindt van de plannen. Wij blijven u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.  

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook