NHD vrijdag, 29 juli 2011   

Annet Wood van de stichting bepleit in de klacht dat De Peyler Projectontwikkeling uit Scharwoude, Zeeman Vastgoed uit Hoorn en het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord hebben geprofiteerd van een nog onbekend bedrag. Deze drie partijen zouden het logistiek bedrijventerrein aan de A7 bij Berkhout ontwikkelen. Het ontwikkelingsbedrijf is voor de helft bezit van de provincie. Sinds februari van dit jaar zijn de drie in conflict met Noord-Holland. Die zegde de samenwerking op en de drie partijen legden toen beslag op de gronden. De provincie had die overgenomen om een belastingvoordeel van 1,5 miljoen aan de exploitatie ten goede te laten komen.

Berkhout is Boos had al jaren het vermoeden dat er in de hele constructie sprake was van oneigenlijke staatssteun en toen waren nog niet eens alle afspraken bekend. Door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) kwamen niet-bekendgemaakte afspraken naar voren waarin nog meer overheidssteun werd toegezegd. "We hebben daarmee bewijzen in handen dat het wel degelijk fout zat. Gedeputeerde Jaap Bond liet tijdens de laatste Statenvergadering al vallen dat het project tegen staatssteun aanzat", aldus Wood gisteren. Bond houdt vol dat hij van verdere afspraken nooit iets heeft geweten.

Berkhout is Boos is nu een ware luis in de pels voor de provincie Noord-Holland. De actiegroep tegen ontwikkeling van de weilanden van dorpsgemeenschap Berkhout heeft nog een beroepsprocedure lopen bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan Distriport. Ook daar zijn de stukken over staatssteun aanhangig gemaakt. Bovendien zijn de tot de WOB-procedure onbekende afspraken ook doorgespeeld aan de Rijksrecherche.

Bij het Europese Hof hwwft berkhout is Boos nu aangekaart dat Distriport  zonder staatssteun niet uitgevoerd kan worden. De provincie heeft bijvoorbeeld andere projectontwikkelars niet de mogelijkheid gegeven om deel te nemen aan het project of  'te profiteren' van de gunstige voorwaarden die de provincie heeft verleend. "Bij de afspraken over de terugverkoop van de gronden door de projectontwikkelaars is geen openbare aanbesteding geweest. Deze afspraken zijn gemaakt met expliciet doel om overheidsvoordelen door te kunnen sluizen aan de projectontwikkelaars."

Bron NHD 29-07-2011

(NB: In het artikel is vermeld Europees Hof, maar dit moet zijn Europese Commissie)

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook