Nieuwsbrief woensdag, 08 april 2009   

‘Duurzaamheid’ van Jaagweg blijkt loze belofte

‘Jaagweg wordt één van de meest duurzame bedrijventerreinen van Europa’, beloofde wethouder Wijnker in de raadsvergadering van 17 december 2007.  Dat blijkt een loze belofte.

Duurzaamheidseisen niet hard gemaakt in MER
In de milieueffectrapportage (MER) komt namelijk heel weinig terecht van die beloofde duurzaamheid. Raadslid Kees Reus (GBK) wees daarop in de commissievergadering van 22 maart. Hij meldde dat in het MER geen meetbare afwegingen staan voor de duurzaamheidsaspecten. Het rapport bevat geen kengetallen en geeft geen sturing aan de duurzaamheidseisen. Zelfs de minimale eisen die in het richtlijnenadvies genoemd zijn, worden in het MER niet gehaald. Dat zijn eisen als: 15% ruimtewinst, 10% duurzame energie, 50 ha groene inpassing en de toepassing van parkmanagement. Geen enkele van deze eisen wordt hard gemaakt.

Omgekeerde redenatie
In de commissievergadering reageerde een vertegenwoordiger van de Grontmij (de auteur van het MER) namens de projectontwikkelaars (de indieners van het MER). Zij legde uit dat het heel moeilijk is om ‘duurzaamheid’ hard te maken omdat nog niet bekend is welke bedrijven er op het terrein zullen komen. Dat is de omgekeerde redenatie. Juist als duurzaamheid een doel is van het nieuwe bedrijventerrein (en dat beloofde de wethouder uitdrukkelijk), dan moeten vooraf de grenzen bepaald zijn van wat bedrijven wel en niet mogen. De ‘randen van de zandbak’ moeten vastliggen. Hoe je de regels daarbinnen invult, komt eventueel later in het bestemmingsplan. Maar juist aan het begin van de procedure moet vastliggen wat concreet de eisen en voorwaarden zijn.  

Volksverlakkerij?
Als je wacht met het vastleggen van de eisen en voorwaarden tot je weet welke bedrijven er komen, moet je je natuurlijk aanpassen aan de wensen van die bedrijven. Anders haken ze af. Voor Jaagweg kunnen bedrijven tot en met milieucategorie 4 zich aanmelden. Dat kunnen ook bedrijven zijn die veel geluid- en stankoverlast geven, bijvoorbeeld asfaltverwerkende industrie, etc. Als de randen van de zandbak niet vooraf vastliggen, wordt Jaagweg een doodgewoon bedrijventerrein. Zonder enige ambitie op duurzaamheid. Van alle beloftes over duurzaamheid komt dus niets terecht. Met die beloftes werden de inwoners van Berkhout echter wel gepaaid.  Dat blijkt nu dus volksverlakkerij.

Belofte groene buffer geschonden
Ook werd de inwoners van Berkhout een groene buffer van 200 meter tot de bebouwing van Berkhout beloofd. De afstand tot camping Parc Westerkogge bedraagt in het MER nog maar 85 meter. Ook deze belofte is dus nu al geschonden. Dat belooft nog wat voor de volgende stappen.

Op 20 april behandelt de gemeenteraad het MER. Gaat de raad al deze geschonden beloftes goedkeuren?

P.S. In december 2008 vroegen wij de gemeente Koggenland om minimaal 14 documenten waarvan het bestaan bekend was, aan ons toe te sturen. De gemeente had beweerd dat er geen documenten waren over die periode. Inmiddels ontvingen wij van de gemeente over deze periode alsnog een documentenoverzicht met 77 (!) documenten. Het eerste collegebesluit met de mededeling dat er geen documenten waren, bleek dus volledig onwaar.

 

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook