BisB vrijdag, 23 april 2010   

Hooijmaijers en Van Erk komen ook in Berkhout samen?

 Heeft u de uitzending van NOVA gezien over oud-gedeputeerde Hooijmaijers? Klik hier om de uitzending opnieuw te bekijken over de onrust in Noord-Holland over de bouwprojecten waar Hooijmaijers bij betrokken was. Er is voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op zijn bezittingen, meldde NOVA. Wat zijn de verbanden met Berkhout?
Gebied tussen Parc Westerkogge en Braken in beeld
In deze uitzending ging het onder andere om het gebied ten westen van Distriport: het gebied tussen Parc Westerkogge en de Braken. Het bestemmingsplan biedt de gronden daar minder bescherming tegen bebouwing dan vrijwel alle agrarische gebieden in de rest van de gemeente. Dat is vreemd omdat de provincie in een motie bij het streekplan besloot dat de gronden ten westen van Distriport ‘blijvend gevrijwaard moeten worden van bebouwing’. Bovendien kan niemand nu bij de provincie uitleggen waarom er zo’n verschil is in de bestemming tussen de gronden ten noorden en ten zuiden van het lint van Berkhout, concludeerde de StAB in haar onderzoek op verzoek van de Raad van State. De provincie heeft dat bestemmingsplan goedgekeurd in de periode waarin Hooijmaijers gedeputeerde was.

Rol gemeente?
In de gemeenteraad vond fractievoorzitter Zwagerman (VVD) destijds dat bebouwing op deze gronden ten zuiden van Berkhout ‘juist mogelijk moest zijn om de boeren de gelegenheid te geven uit te breiden zodat het gebied agrarisch blijft’. Dat was vreemd, omdat de boeren daar juist niet zullen uitbreiden, omdat deze gronden voor een groot deel al verkocht zijn via projectontwikkelaar Wokke aan Van Erk/WAVAS. Daarmee werkte Koggenland eraan mee om de bescherming van de gronden ten westen van Distriport te beperken, in strijd met afspraken in het streekplan. Wij hebben deze zaak al bij de Raad van State aangedragen. Lees ook onze Nieuwsbrief uit 2008: Boeren in de kou.

Hooijmaijers en Van Erk
Het werd allemaal nog vreemder toen onlangs bleek dat bij oud-gedeputeerde Hooijmaijers (VVD) en bij bouwbedrijf Van Erk invallen waren gedaan vanwege een verdenking van ambtelijke omkoping. Van Erk is eigenaar van een deel van de gronden tussen Parc Westerkogge en de Braken. Deze gronden zijn aangekocht in de periode-Hooijmaijers. Er is een glanzende brochure ontwikkeld voor een gigantisch bedrijventerrein van A7 tot aan de Braken. Wordt er toch door gemeente en provincie voorgesorteerd op een gigagroot bedrijventerrein ten zuiden van Berkhout? Het gebied wordt minder goed beschermd dan is afgesproken in het streekplan en in dezelfde periode koopt de projectontwikkelaar de gronden? Zijn er meer verbanden? Waarom werkt de gemeente Koggenland mee? De rijksrecherche doet onderzoek en wij houden de vinger aan de pols.
 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook